Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

I cousina tou Kyriakoy

Η Κουζίνα του Κυριάκου!!!




Σας καλοσορίζω στο Βlog που έχει φτιαχτεί γι'αυτούς που αγαπάνε την μαγειρική!


Παρακάτω θα δείτε συνταγές:

Μηλόπιτα

  • 4 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
  • ξύσμα από λεμόνι
  • 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 μήλα
  • 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 φλυτζάνι καρύδια
  • 1/2 βιτάμ
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Οδηγίες / Εκτέλεση

-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C

-Βάζετε σε ένα ταψάκι το βούτυρο και το λιώνετε στο φούρνο για 2-3 λεπτά

-Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε είτε σε ροδέλλες είτε σε μισοφέγγαρα αφαιρώντας τα κουκούτσια

-Τα στρώνετε στο ταψί καλύπτοντας όλο το ταψί με μήλο

-Πασπαλίζετε με την ζάχαρη, την κανέλλα και τα καρύδια

-Βάζετε το ταψάκι πάλι στο φούρνο για 10 λεπτά

-Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ

-Βάζετε σε ένα μπωλ το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσουν

-Προσθέτετε τους κπρόκους από τα αυγά

-Χτυπάτε τ' ασπράδια σε μαρέγκα

-Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπωλ με την ζάχαρη και ανακατεύετε

-Προσθέτετε το αλεύρι

-Χτυπάτε μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη

-Ρίχνετε τη ζύμη πάνω από τα μήλα ομοιόμορφα

-Ψήνετε για 1 ώρα περίπου

-Όταν είναι έτοιμη την βγάζετε από το ταψί για να έρθουν τα μήλα από πάνω

Μουσταλευριά

  • σουσάμι
  • 1/2 φλυτζάνι νερό
  • 1/2 φλυτζάνι νισεστέ
  • 3 1/2 φλυτζάνια μούστο
  • κανέλλα
  • αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα


Οδηγίες / Εκτέλεση

-Βάζετε σε μία κατσαρόλα το μούστο να βράσει

-Εν τω μεταξύ στο νερό προσθέτετε το νισεστέ και ανακατεύετε

-Μόλις βράσει το μέιγμα με το μούστο, ρίχνετε το χυλό από το αλεύρι πολύ λίγο τη φορά ανακατεύοντας πολύ γρήγορα να μην σβολιάσει

-Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει (πήξει)

-Σερβίρετε σε μερίδες και αφήνετε να κρυώσει

-Πασπαλίζετε με κανέλλα, αμύγδαλα και σουσάμι

Κανελόνια - Περιεχόμενα

  • 1/2 φλυτζάνι κρασί
  • αλάτι και πιπέρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ρίγανη
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 2 κουταλιές πελτέ
  • 1 πακέτο κανελόνια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κονσέρβες τοματάκι


Οδηγίες / Εκτέλεση

-Σε μία κατσαρόλα βάζετε το μισό λάδι να κάψει

-Προσθέτετε το 1 κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε

-Προσθέτετε την 1 κονσέρβα τοματάκι και την 1 κουταλιά πελτέ

-Αλατοπιπερώνετε

-Προσθέτετε τη ρίγανη και τις 2 σκελίδες σκόρδο

-Αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά

-Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζετε το υπόλοιπο κρεμμύδι

-Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει

-Προσθέτετε τις άλλες 2 σκελίδες σκόρδο και την κανέλλα

-Αλατοπιπερώνετε

-Σβήνετε με κρασί

-Προσθέτετε τον μαϊντανό

-Ρίχνετε την υπόλοιπη τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε

-Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μέινει με τη σάλτσα του

-Αφαιρείτε την κανέλλα

-Γεμίζετε ένα ένα κανελόνι με τον κιμά προσεκτικά και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί

-Τα περιχύνετε με την σάλτσα που φτιάξατε

-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο

Καταίφι - Περιεχόμενα

  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 1/2 φλυτζάνι βούτυρο
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • 4 φλυτζάνια καρυδόψυχα
  • φλούδα λεμονιού
  • 1 κιλό καταίφι
  • 7 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 5 φλυτζάνια νερό


Οδηγίες / Εκτέλεση

-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 C

-Σε ένα μπωλ ανακατεύετε τα καρύδια, την ζάχαρη, τα αυγά και την κανέλλα

-Βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε το μισό καταίφι, ραντίζοντας με λίγο βούτυρο

-Στρώνετε από πάνω την γέμιση από τα καρύδια

-Από πάνω βάζετε το υπόλοιπο καταίφι και το περιλούετε με το υπόλοιπο βούτυρο

-Ψήνετε για μισή ώρα περίπου

-Αφήνετε να κρυώσει, σκεπάζετε και το αφήνετε 24 ώρες

-Φτιάχνετε το σιρόπι

-Βάζετε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά

-Αφήνετε να βράσει για 5-10 λεπτά

-Βγάζετε τα μυρωδικά και περιχύνετε το καταίφι

Πίτα - Περιεχόμενα

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουταλάκι μαγιά σκόνη
  • 2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
  • 2 1/2 με 3 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Οδηγίες / Εκτέλεση

-Βάζετε σε μία λεκάνη το νερό και διαλύετε την μαγιά χρησιμοποιώντας ξύλινο κουτάλι περιστρέφοντας μόνο στην ίδια φορά

-Προσθέτετε το αλεύρι ολικής αλέσεως 1 φλυτζάνι την φορά

-Συνεχίζετε να ανακατεύετε με το κουτάλι κάνοντας τον κύκλο 100 φορές

-Καλύψτε το μπωλ με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον για μισή ώρα. Το καλύτερο είναι να την αφήσετε για 8 ώρες σε δροσερό μέρος , έτσι θα έχει η πίτα πιο πλούσια γεύση

-Μόλις βγάλετε την μεμβράνη πασπαλίστε την ζύμη σας με αλάτι και ανακατεύοντας πάντα στην ίδια φορά προσθέστε και το λάδι

-Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι 1 φλυτζάνι την φορά και αρχίζετε να ζυμώνετε όταν πιά δεν μπορείτε με το κουτάλι σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Πρέπει να είναι κάπως σφικτή

-Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο μπωλ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπωλ με πλαστική μεμβράνη

-Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου δύο με τρείς ώρες

-Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει

-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C

-Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, όσο δουλεύετε το ένα κρατήστε το άλλο καλλυμένο

-Χωρίστε τώρα τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και με ελαφρά αλευρωμένα χέρια κάντε τα μπάλλες

-Ανοίξτε με τον πλάστη την κάθε μπάλλα σε μία πίτα

-Βάλτε τις πίτες σε ταψί και ψήστε μέχρι να μοιάζουν με μπαλλόνια ή 3 με 5 λεπτά

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ - Περιεχόμενα

  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα σκόνη
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 1 φλυτζ τσαγιού λάδι
  • χυμός λεμονιού
  • αλάτι


Οδηγίες / Εκτέλεση

-Βάζετε σε ένα μπωλ τη μουστάρδα, το αλάτι και τους κρόκους.

-Ανακατεύετε με σύρμα, προσθέτοντας μερικές σταγόνες ξύδι, ώστε το μείγμα να γίνει σαν αλοιφή.

-Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνετε λάδι πολύ σιγά μέχρι να τελειώσει.

-Ενδιάμεσα ρίχνετε σταγόνες ξύδι.

-Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και η μαγιονέζα είναι έτοιμη

ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ - Περιεχόμενα

  • 1 κρόκο αυγού
  • 3 φλυτζ. τσαγιού γάλα
  • 1 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
  • ½ φλυτζ. τσαγιού βούτυρο
  • μοσχοκάρυδο


Οδηγίες / Εκτέλεση

-Βάζετε την κατσαρόλα με το βούτυρο στη φωτιά

-Βάζετε σε μία άλλη κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί

-Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο και να καβουρδιστεί

-Κατόπιν ρίχνετε το μείγμα αλεύρι βούτυρο στο γάλα και ανακατεύετε με το σύρμα ώσπου να πήξει

-Την αφήνετε να πάρει μία βράση, και προσθέτετε το ανάλογο αλάτι

-Αποσύρετε από τη φωτιά

-Ρίχνετε τον κρόκο του αυγού και ανακατεύετε γρήγορα

-Προσθέστε μοσχοκάρυδο


Λαγάνα - Περιεχόμενα

  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 500 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • νερό
  • σουσάμι


Οδηγίες / Εκτέλεση

-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C

-Ζεσταίνετε μία μικρή ποσότητα νερού

-Διαλύετε εκεί την μαγιά και αφήνετε μισή ώρα να "αφρίσει"

-Προσθέτετε το λάδι και το αλέυρι και ανακατεύετε

-Ζυμώνετε έως η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας και να είναι μαλακή

-Δίνετε το σχήμα της λαγάνας

-Λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε την λαγάνα μέσα

-Σκεπάζετε με μία πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστεί σε μέγεθος

-Αλείφετε ελαφρά λίγο λάδι και πασπαλίζετε με σουσάμι

-Ψήνετε μέχρι να ροδίσει






Ένα επίσης ωραίο site είναι και το παρακάτω που μπορείτε να διαλέξετε και κατηγορία(π.χ ανοιξιάτικα) και άλλη κατηγορία(π.χ γλυκα ή ορεκτικά).Εγώ τώρα επειδή σας έχω διαλέξει χειμωνιάτικα μπορείτε εσείς να διαλέξετε ότι σας αρέσει στο δεύερο site που σας έχω απο κάτω απο το πρώτο:

http://www.sintagespareas.gr/sintages/category/xeimoniatiki.html

http://www.sintagespareas.gr/

Και ένα site με νηστίσιμα είναι το:

http://www.sintagespareas.gr/sintages/category/nistisima.html

Μετά θα δούμε μερικές Σαρακοστιανές συνταγές!
http://rapidshare.com/files/45544694/SARAKOSTIANA.pdf

150 συνταγές από την ΕΛΑΪΣ
http://rapidshare.com/files/61999646/150_SYNTAGES_THS_ELAIS.pdf

Ένα άλλο είναι και το βιβλίο Μαγειρέψτε με κρέας Ελληνικά
http://rapidshare.com/files/62003808/Mageirepste_me_kreas_ellhnika.pdf

300 γρήγορες και εύκολες συνταγές
http://rapidshare.com/files/62009512/300_Grhgores_kai_eykoles_syntages.pdf

29 συνταγές για κοτόπουλο
http://rapidshare.com/files/62011430/29_Syntages_gia_kotopoylo.pdf

Κάτι παιδικό με κλασσικές συνταγές
www.xsap.gr/personal/ekp_iliko.files/biblia/sintages.pdf

El Bulli 1998-2003
http://greekddl.com/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=6629

Το γλυκό ημερολόγιο 2009 της Αργυρώς
http://greekddl.com/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=6547

Γιορτινές συνταγές
http://greekddl.com/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=5492

Ορεκτικά του Ηλία Μαμαλάκη
http://rapidshare.com/files/123904569/Elias_Mamalakis_-_Orektika.pdf

Συνταγές Κατασκήνωσης
www.nicosiascouts.org.cy/Ekdoseis/sintages.pdf

Ένα πολύ ενδιαφέρον site είναι και του Ηλία Μαμαλάκη
http://www.eliasmamalakis.gr/home.asp


Κάθε φορά νέες συνταγές θα προσθέτονται στο Βlog!

Ευχαριστώ για την επίσκεψή σας!

1 σχόλιο: